Έρευνα
Η δυσκοιλιότητα σε ...αριθμούς

Παγκόσμια στοιχεία

Η τελευταία παγκόσμια έρευνα που αποτελεί και τη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στην επιδημιολογία της δυσκοιλιότητας, παρουσιάστηκε στις 23/05/2006, στο πιο έγκυρο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο (Digestive Disease Week). Το σημαντικότερο στοιχείο που προέκυψε είναι ότι οι πάσχοντες πολλές φορές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και όσοι το κάνουν δεν καταφεύγουν στις αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Η παγκόσμια αυτή επιδημιολογική έρευνα , η οποία διερεύνησε τη συχνότητα και τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας σε 13.879 συμμετέχοντες από Ευρώπη, Αμερική και Ασία, έδειξε ότι 12% των ανθρώπων παγκοσμίως αναφέρουν ότι πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Αυτός ο αριθμός ποικίλει μεταξύ των χωρών. Στην Αμερική και την Ασία οι πάσχοντες είναι 2 φορές περισσότεροι απ’ ότι στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έφεραν στο φως πολλά στοιχεία σχετικά με τη δυσκοιλιότητα και την αντιμετώπισή της, που προβληματίζουν και προκαλούν το ενδιαφέρον τόσο των ιατρών όσο και των πασχόντων.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στην Ιταλία και τη Γαλλία, το 38% και 43%, αντίστοιχα, των πασχόντων υποφέρουν για περισσότερο από 10 χρόνια.

Το 44% των πασχόντων από δυσκοιλιότητα σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζει το πρόβλημα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Στην Αγγλία συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό φτάνει μέχρι και το 57%.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που βγαίνει από την έρευνα είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς από τους άνδρες.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο που προκύπτει είναι, ότι το ¼ των ανθρώπων που πάσχουν από δυσκοιλιότητα δεν κάνει τίποτα για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα του. Αντιθέτως, προτιμά να περιμένει, με την ελπίδα ότι θα περάσουν, χωρίς κάποια παρέμβαση. Ενώ, από τους πάσχοντες που προχωρούν τελικά στη θεραπεία της κατάστασής τους, λιγότερο από το 1/3 χρησιμοποιεί υπακτικά, παρόλο που πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα υπακτικά αποτελούν μια από τις πλέον ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες.

Στην Ασία, στην οποία εντοπίζονται και τα υψηλότερα ποσοστά πασχόντων από δυσκοιλιότητα (17%), το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποιούν υπακτικά είναι τα χαμηλότερο. Αρκεί να σημειωθεί ότι από τους 10 πάσχοντες λιγότεροι από δύο θεραπεύουν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα με τη χρήση υπακτικών. Ακόμα και στην Αμερική που τα ποσοστά της θεραπείας με υπακτικά είναι από τα υψηλότερα, οι πάσχοντες που θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα με υπακτικά είναι λιγότεροι από 4 στους 10.

Ανάλυση αποτελεσμάτων: Global Results (785 Kb)


Ελλάδα

Πρώτη Πανελλήνια Επιδημιολογική Έρευνα για τη δυσκοιλιότητα στο γενικό πληθυσμό

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της πρώτης Πανελλήνιας Έρευνας για τη Δυσκοιλιότητα που πραγματοποιήθηκε από το (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) σε συνεργασία με την ειδικευμένη εταιρία ερευνών Centrum Research, σε δείγμα 1.000 Ελλήνων, τον Ιούνιο 2006.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν πολύ σημαντικά στοιχεία σχετικά με το προφίλ των πασχόντων και τη σχέση που έχει η δυσκοιλιότητα με την ηλικία, το φύλο, την εργασία, αλλά και την καθημερινότητα μας.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, το 16% των Ελλήνων έχουν βιώσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 20% έχει έρθει αντιμέτωπο με το πρόβλημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια από τους ευρωπαϊκούς δείκτες, όπου ο μέσος όρος του προβλήματος προσεγγίζει μόλις το 8,75%.

Από τους Έλληνες πάσχοντες, ευπαθέστερες είναι οι γυναίκες αφού επτά στους δέκα δυσκοίλιους είναι γυναίκες.

Αυξημένα ποσοστά δυσκοιλιότητας εμφανίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 45 ετών, και κυρίως μεταξύ των ηλικιών 60-64, με περίπου 1 στους 4 να πάσχει από δυσκοιλιότητα. Μεταξύ, όμως, των δυσκοίλιων ηλικίας 15-29 ετών, περίπου 8 στους 10 είναι γυναίκες!

Από τους πάσχοντες το 51%, θεωρεί ότι το πρόβλημα τους προέρχεται από κακή διατροφή, το 30% πιστεύει ότι φταίει το έντονο άγχος και η πίεση της καθημερινότητας, ενώ το 22% έχει εμφανίσει το πρόβλημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού.

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι 2 στους 10 δυσκοίλιους δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ πιο έντονα είναι τα ποσοστά στη Θεσσαλονίκη, με 4 στους 10 να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Από αυτούς που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με κάποιο τρόπο, 5 στους 10 ανέφεραν ότι αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, 4 στους 10 χρησιμοποιούν παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα προϊόντα (όπως τσάι, αποξηραμένα δαμάσκηνα, ακτινίδια κ.λπ.), ενώ μόνο 4 στους 10 λαμβάνουν κάποιο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας (υπακτικό) είτε μετά από συνταγή/σύσταση γιατρού ή φαρμακοποιού είτε μετά από σύσταση φίλων/συγγενών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το 37% των πασχόντων ταλαιπωρείται για διάστημα από 3 έως 10 χρόνια. Ο μέσος όρος του χρονικού διαστήματος που η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί τους πάσχοντες είναι 6,3 χρόνια. Το πρόβλημα παραμένει αθεράπευτο και εδραιώνεται για ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα.

Δεύτερη Πανελλήνια Επιδημιολογική Έρευνα - Ανάλυση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας σε πάσχοντες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ, το Μάρτιο 2007 σε πάσχοντες από δυσκοιλιότητα, το πρόβλημα αυτό επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους : 73 % έχει αίσθημα βάρους, 39 % νευρικότητα, 28% ως και επιθετικότητα. 81% και 70% όσων πάσχουν θεωρούν τη δυσκοιλιότητα το ίδιο ή πιο σοβαρό πρόβλημα από την ημικρανία και από το κρυολόγημα αντίστοιχα. Οι τελευταίες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξαν ότι 30% των πασχόντων υποφέρει για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38%. Επίσης στην Ελλάδα ο μέσος όρος που το πρόβλημα επιμένει είναι 11 χρόνια.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας το 27%, όσων πάσχουν, ιδίως όσοι είναι νέοι, αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες, το 34% παίρνουν παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα προϊόντα ( π.χ. τσάι, αποξηραμένά δαμάσκηνα, ακτινίδια κ.λπ ενώ το 46% παίρνει φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας (υπακτικά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 47% των πασχόντων έχει συμβουλευτεί γιατρό, ενώ από τους υπόλοιπους, 29% δεν έχει συμβουλευτεί κανένα ειδικό, ούτε φίλο ή μέλος της οικογένειας. Το 12% δεν θεωρεί τη δυσκοιλιότητα ακριβώς ιατρικό θέμα, το 25% πιστεύει ότι είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνος του και τέλος, το 15% ανησυχεί για οποιεσδήποτε εξετάσεις θα χρειαστεί να γίνουν (π.χ. κολονοσκόπηση).

Δυστυχώς, το 19% όσων πάσχουν, ηλικίας πάνω από 45 ετών θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό πρόβλημα όσο μεγαλώνουν.

Τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση πάνω σε αυτό το θέμα, ώστε οι πάσχοντες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, άμεσα, σίγουρα και με ασφάλεια.

Από τα προαναφερθέντα στοιχεία προκύπτει ότι η δυσκοιλιότητα, ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί «ταμπού» για τους περισσοτέρους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν και δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από αυτό το σύμπτωμα. Η ελλιπής ενημέρωση, η καχυποψία και η άγνοια είναι μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους, που παρατηρούνται τόσο χαμηλά ποσοστά στη χρήση φαρμάκων κατά της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας δραματικά τόσο το ποσοστό των πασχόντων, όσο και τη διάρκεια που το πρόβλημα παραμένει.

Ανάλυση αποτελεσμάτων: Greek Results (1,03 Mb)