Περιπτώσεις Εμφάνισης
Εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες οι γυναίκες υποφέρουν από δυσκοιλιότητα συχνότερα απ’ ότι οι άνδρες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας υποφέρουν περισσότερο απ΄ ότι οι πιο νέοι.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης παρουσιάζονται πολλές ορμονικές διαταραχές στον οργανισμό της γυναίκας. Οι ορμόνες που παράγονται από το σώμα αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό. Οι ορμονικές αυτές διαταραχές συχνά ενοχοποιούνται για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας, καθώς οι αιφνίδιες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν τους ευαίσθητους μύες του παχέος εντέρου.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν να εμφανιστεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας σε αυτή τη φάση, ακόμα και αν δεν υπάρχει ιστορικό. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση, τόσο για τη ψυχολογία όσο και για να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Έχουμε πάλι την περίπτωση της περιστασιακής δυσκοιλιότητας, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Ωστόσο, επειδή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης δημιουργούνται πολλές αλλαγές στον οργανισμό μιας γυναίκας, κρίνεται σκόπιμο να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, ώστε να βοηθηθεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει ομαλά στις αλλαγές αυτές.