Άρθρα στο Διαδίκτυο
Δυσκοίλιο το 8,5% των Ελλήνων

Διπλάσιος είναι ο αριθμός των Ελλήνων που πάσχουν από δυσκοιλιότητα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 8,5% του γενικού πληθυσμού της χώρας μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα, το 16% έχει βιώσει το πρόβλημα τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 20% τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Δύο στους πέντε, ωστόσο, δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Το 40% των πασχόντων ταλαιπωρούνται για διάστημα από 3 έως 10 χρόνια.

Τα παραπάνω αποτελέσματα νέας Πανελλήνιας Ερευνας για τη Δυσκοιλιότητα σε δείγμα 1.000 ατόμων επισήμαναν χθες, σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.), ο καθηγητής Χειρουργικής Ιωάννης Καραιτιανός, ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, και ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας Δ. Καραμανώλης.

Επτά στους δέκα δυσκοίλιους στη χώρα μας είναι γυναίκες. Στις ηλικίες 15-29, οχτώ στους δέκα πάσχοντες είναι γυναίκες! Την ίδια ώρα αυξημένα ποσοστά σε μία από τις πιο συνηθισμένες δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος εμφανίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 45 ετών και κυρίως μεταξύ των ηλικιών 60-64. Στις ηλικίες αυτές 1 στους 4 πάσχει από δυσκοιλιότητα.

Οσον αφορά τα επαγγέλματα, περισσότερο ευπαθείς είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι (19% πάσχει από δυσκοιλιότητα) έναντι των ιδιωτικών υπαλλήλων (17%) και των ελεύθερων επαγγελματιών (11%).

Από τους πάσχοντες το 51% θεωρεί ότι το πρόβλημά τους προέρχεται από κακή διατροφή, το 30% πιστεύει ότι φταίει το έντονο άγχος και η πίεση της καθημερινότητας, ενώ το 22% έχει εμφανίσει το πρόβλημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού.

Αν και λίγοι (μόνο τρεις στους πέντε) δυσκοίλιοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, οι μισοί ανέφεραν ότι αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, το 40% ότι χρησιμοποιούν παραδοσιακά προϊόντα κατά της δυσκοιλιότητας (όπως τσάι, αποξηραμένα δαμάσκηνα, ακτινίδια κ.λπ.) και μόνο το 10% λαμβάνουν κάποιο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας (υπακτικό) ύστερα από συνταγή γιατρού, σύσταση φαρμακοποιού ή φίλων και συγγενών).

Οι λόγοι για τους οποίους 4 στους 10 πάσχοντες ταλαιπωρούνται για διάστημα που κυμαίνεται από 3 έως 10 χρόνια με μέσο όρο χρονικής ταλαιπωρίας τα 6,3 χρόνια είναι η ελλιπής ενημέρωση, η άγνοια, οι μύθοι και οι παρανοήσεις που υπάρχουν γύρω από την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημοσίευση: 19/7/2006

« Επιστροφή