Άρθρα στο Διαδίκτυο
Πρωταθλητές στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες στη δυσκοιλιότητα

Πρωταθλητές στην Ευρώπη είμαστε στη δυσκοιλιότητα, με τη διπλάσια συχνότητα αυτού του ενοχλητικού συμπτώματος του πεπτικού συστήματος συγκριτικά με το μέσο όρο του πληθυσμού της γηραιάς ηπείρου.
Στη χώρα μας, το 16% των Ελλήνων πάσχει από δυσκοιλιότητα έναντι 8,5% του γενικού πληθυσμού της Ευρώπης. Και από τους πάσχοντες οι 7 στους 10 είναι γυναίκες, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διενήργησε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) τον Ιούνιο.
Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα, έγινε σε δείγμα 1.000 Ελλήνων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα 10 μεγάλα αστικά κέντρα και έδειξε ότι η δυσκοιλιότητα αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος, την οποία η πλειονότητα (51%) των πασχόντων αποδίδει στην κακή διατροφή.

2 στους 10 δυσκοίλιους δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν

Πέραν των γυναικών, οι οποίες αποτελούν και την πιο ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, η έρευνα έδειξε ότι είναι αυξημένα τα ποσοστά δυσκοιλιότητας στις ηλικίες άνω των 45 ετών και κυρίως μεταξύ 60-64 ετών, όπου 1 στους 4 πάσχει από δυσκοιλιότητα.
Ανάμεσα στους εργαζόμενους εντονότερο είναι το πρόβλημα των δημοσίων υπαλλήλων που πάσχουν κατά 19% από δυσκοιλιότητα έναντι 17% των ιδιωτικών και 11% των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο μέσος όρος του χρονικού διαστήματος που η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί τους πάσχοντες είναι 6,3 χρόνια και όπως έδειξε η έρευνα 2 στους 10 δυσκοίλιους δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, 5 στους 10 αλλάζουν διατροφικές συνήθειες και 4 στους 10 λαμβάνουν κάποιο φάρμακο.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, η δυσκοιλιότητα είναι ιδιοπαθής, αν και δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα και τα πιθανά αίτια της είναι: το φύλο, η ηλικία, το άγχος, οι αλλαγές τρόπου ζωής και οι παρενέργειες φαρμάκων ή χειρουργικών επεμβάσεων.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τις παθήσεις του πεπτικού στο Λος Άντζελες, στην Αμερική και την Ασία οι πάσχοντες είναι δύο φορές περισσότεροι από ότι στην Ευρώπη. Τελευταίοι σε δυσκοιλιότητα, με ποσοστό μόλις 5% επί του πληθυσμού τους είναι οι Γερμανοί.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσίευση: 18/7/2006

« Επιστροφή