Άρθρα στο Διαδίκτυο
Η ντροπή και η άγνοια μεγεθύνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας

Από δυσκοιλιότητα ταλαιπωρείται το 12% του πληθυσμού παγκοσμίως και από τους πάσχοντες μόνο το 30% καταφεύγει στην αντιμετώπισή της με φαρμακευτική αγωγή, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είτε δεν συνειδητοποιεί ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, είτε ντρέπεται να μιλήσει γι' αυτό.

Τα δεδομένα προέκυψαν από τη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα που έγινε ποτέ στην επιδημιολογία της δυσκοιλιότητας και παρουσιάστηκαν χθες σε Συνέδριο για τις Παθήσεις του Πεπτικού (Digestive Disease Week), που διεξάγεται στο Λος Αντζελες. Το σημαντικότερο στοιχείο που προέκυψε είναι ότι οι πάσχοντες πολλές φορές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και όσοι το κάνουν δεν καταφεύγουν στις αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Η παγκόσμια αυτή επιδημιολογική έρευνα, η οποία διερεύνησε τη συχνότητα και τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας σε 13.879 συμμετέχοντες από Ευρώπη, Αμερική και Ασία, έδειξε ότι 12% των ανθρώπων παγκοσμίως αναφέρουν ότι πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Αυτός ο αριθμός ποικίλλει μεταξύ των χωρών. Στην Αμερική και την Ασία οι πάσχοντες είναι 2 φορές περισσότεροι απ' ό,τι στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έφεραν στο φως πολλά στοιχεία σχετικά με τη δυσκοιλιότητα και την αντιμετώπισή της, που προβληματίζουν και προκαλούν το ενδιαφέρον τόσο των ιατρών όσο και των πασχόντων. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην Ιταλία και τη Γαλλία, το 38% και 43%, αντίστοιχα, των πασχόντων υποφέρουν για περισσότερο από 10 χρόνια. Το 44% των πασχόντων από δυσκοιλιότητα σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζει το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στην Αγγλία συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό φτάνει μέχρι και το 57%. Ακόμα ένα συμπέρασμα που βγαίνει από την έρευνα είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς από τους άνδρες.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το 1/4 των ανθρώπων που πάσχουν από δυσκοιλιότητα δεν κάνει τίποτα για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα. Αντιθέτως, προτιμά να περιμένει με την ελπίδα ότι θα περάσουν, χωρίς κάποια παρέμβαση. Ενώ από τους πάσχοντες που προχωρούν τελικά στη θεραπεία της κατάστασής τους, λιγότερο από το 1/3 χρησιμοποιεί υπακτικά, παρ' όλο που πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα υπακτικά αποτελούν από τις πλέον ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες.

Στην Ασία, στην οποία εντοπίζονται και τα υψηλότερα ποσοστά πασχόντων από δυσκοιλιότητα (17%), τα ποσοστά των χρηστών υπακτικών είναι τα χαμηλότερα.

Ο δρ Δημήτρης Καραμανώλης, διευθυντής γαστρεντερολόγος στον «Ευαγγελισμός», γ.γ. του ΕΛΙΓΑΣΤ (Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής) σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο πλέον καταξιωμένο παγκόσμιο συνέδριο DDW αποκαλύπτουν το μέγεθος και τα αίτια του προβλήματος και αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα αφορά περισσότερο τις γυναίκες και τις ηλικίες άνω των 60 ετών».

Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημοσίευση: 24/5/2006

« Επιστροφή